Valaita ja salatiedettä

Millaisen romaanin CMX:stä tuttu A.W. Yrjänä kirjoittaisi? Monella lienee varmasti jonkinlainen visio aiheesta. Yrjänällä oli käsittääkseni aika pitkällä Talvikuningas-konseptialbumin maailmaan sijoittunut avaruusscifiromaani, kun murtovarkaat veivät tiedostot.

Joonaanmäen valaat -kansi

Vuonna 2017 ilmestynyt Joonaanmäen valaat ei kuitenkaan voisi olla erilaisempi kuin Talvikuningas, vaikka spefiä onkin. Fiktiiviselle Joonaanmäen saarelle sijoittuvaa kirjaa kuvataan takakannessa seikkailuromaaniksi, mutta seikkailut tuovat etenkin alussa mieleen Muumit: ne ovat usein hurjiakin, mutta monesti hidastempoisia ja lempeitä, ja olennaista roolia näyttelee hyväntahtoinen paikallinen yhteisö. Ja sitten juodaan palmuviiniä ja syödään luumupiirakkaa, tai jotain vastaavaa.

Alussa hämmensi, kun kirja vaikutti muutaman luvun verran melko realistiselta, ja sitten yhtäkkiä mukaan tuli matematiikasta tehtyjä kirahveja, mutta itseäni tämä käänne hauskuutti. Myöhemmin olennaisen osan juonta muodostavat taivaalla tanssivat valaat, ja koko ajan luisutaan kauemmas omasta todellisuudestamme. CMX:n levyiltä tutut vakioaiheet kuten historia, myytit ja (sala)tiede ovat tässäkin mukana, vaikka rooli on pienempi. Henkilöhahmogallerian kanssa menin sekaisin, useimmat eivät erotu merkittävästi.

Romaani on ladottu kuin runokirja, vaikka se selvästi proosaa sisältääkin. Yrjänän virtuoosimainen ote kieleen ja etenkin sanojen käyttöön, kuten runoilijalla kuuluu, teki teoksesta kuitenkin hyvin nautinnollista luettavaa. Suomen kielessä on paljon ihania, vähän vanhahtavia sanoja, jotka oikeissa rekistereissä heräävät henkiin.

Kommentoi
Name and Mail are required