Kirjat

Hopeatee (2020)

Hopeatee-kansi

Hopeatee kertoo kaikista elementeistä: maasta, vedestä, ilmasta, tulesta, teestä ja paperista.

hopeateessä ei ole teetä
eikä hopeaakaan
ja ruusutkin joutuu
itse kuvittelemaan

 

Maija Haavisto: Hopeatee (90 sivua)
Oppian 3/2020
ISBN: 978-951-8770-83-4

Tilaa kirja
Lue runoja kirjasta

Maanpäällinen (2019)

Maanpäällinen-kansi
Kolmikymppinen Janni tunnetaan suorapuheisena ja hyväntuulisena, mutta hän on toivonut kuolemaa niin kauan kuin muistaa. Tavanomainen työpäivä taimitarhalla saa Jannin miltei toteuttamaan aikeensa, kunnes tarkkaavainen ventovieras puuttuu peliin viime hetkellä.

Maanpäällinen on romaani, jossa kahden naisen intensiivinen ystävyys suistaa toisen elämän raiteiltaan, ja kokeellisella, väliaikaisen kuoleman aiheuttavalla lääkehoidolla on kauaskantoisia seurauksia.

 

Maija Haavisto: Maanpäällinen (310 sivua)
Oppian 3/2019
ISBN: 978-951-8770-45-2

Tilaa kirja

Raskas vesi (2018)

Raskas vesi -kansi

tämä on surupuku / kaikille käyttämättömille päiville

Aiemmin taitavana prosaistina ja lääketieteeseen erikoistuneena tietokirjailijana kunnostautunut Maija Haavisto osoittautuu esikoisrunokokoelmassaan myös hienoksi lyyrikoksi. Tarkka ilmaisu on milloin täynnä hellyyttä, milloin taas terävän kantaaottavaa.

Runot ovat sävyltään tummia ja samalla toiveikkaita. Väliin säkeet taas puhuttelevat tieteellisen tarkoilla havainnoillaan kehosta ja filosofisella pohdinnallaan kehollisuudesta. Raskas vesi on sekä aistikkaan täsmällinen että yksityisen ja yleisen välistä rajaa viiltävällä tarkkuudella piirtävä runokokoelma.

Maija Haavisto: Raskas vesi (sidottu, n. 70 sivua)
Aviador 3/2018
ISBN: 978-952-7063-38-5
Kannen kuva: Jonna Nisu

Lue näyte kirjasta

Perhonen vatsassa (2018)

Perhonen vatsassa -kansi

Vähän ennen näytelmäkerhon ensi-iltaa kasiluokkalainen Tuulia sairastuu Crohnin tautiin. Tärkeintä on, etteivät kaverit saa tietää kivuista ja ripulista, ei edes paras ystävä Sirja. Roolipeleihin hurahtaneen Anitta-tädin kanssa voi sentään puhua vapaasti, ja kesälomalla löytynyt uusi harrastus vie sairastamista pakoon kuulokemaailmaan.

Peruskoulun viimeiseksi vuodeksi Tuulialla on suunnitelma. Uudessa koulussa hän voi aloittaa puhtaalta pöydältä ja keksiä itsensä uudelleen, vaikka sellaiseksi kuin tyylikäs ja salaperäinen Helmi.

Tuulia ei ole ainoa, joka piilottelee jotain itsestään, mutta pian sairaus vaatii järeämpiä valheita. Menivätkö ne jo liian pitkälle?

Maija Haavisto: Perhonen vatsassa (sidottu, 244 sivua)
Nordbooks 4/2018
ISBN: 978-952-315-364-6
Kannen kuva: Helena Harald

Adeno (2016)

Adeno-kansi

”Minä luulin, että kaikkea tässä maailmassa voi hallita, mutta yhtäkkiä joku onkin alkanut viskoa noppia mihin sattuu.”

Carcassonne, Tamsk, Powball ja Centipede. Aava tietää kaiken peleistä. Hän on omistanut niille elämänsä ja koko talonsa alakerran, vaikka pelaaminen on mennyt muodista jo vuosikymmeniä sitten. Strategioiden ja huijauskoodien tunteminen ei kuitenkaan auta, jos huomaa olevansa mukana pelissä, jossa panoksena on oma ja ystävien terveys.

Adeno vie lukijan 2050-luvun Helsinkiin ja sieltä kauas pohjoiseen hyytävän kylmyyden keskelle, aikaan, jolloin kaikki ovat terveitä ja pitkäikäisiä… ainakin niin kauan kuin noudattavat sääntöjä.

Maija Haavisto: Adeno (nidottu, 274 sivua)
Osuuskumma 9/2016
ISBN: 978-952-6642-71-0
Kannen kuva: Stephen Caissie

Lue näyte kirjasta

Sisimmäinen (2015)

sisimmainenkansi

Kolmikymppinen toimittaja Inari on jättänyt – yhtä asiaa lukuun ottamatta – menneisyytensä miehenä taakseen. Hän on joutunut etsimään paikkaansa niin ihmissuhteissa, vaatekauppojen sovituskopeissa kuin työelämässäkin, mutta ajan myötä arki hakeutuu turvalliseen uomaansa. Tympäännyttyään rikoksista kirjoittamiseen Inari aloittaa työt yhteiskunnallisessa Vilma-naistenlehdessä.

Kun eläinsuojelujärjestö PETA:n Suomen osasto väittää pystyvänsä lukemaan eläinten ajatuksia, lähtee Inari tutustumaan älykkääseen Elviira-lampaaseen ja aivotutkija Reijaan. Hän toivoo saavansa Vilmaan aiheesta jymyjutun, mutta yllättäen Reija katoaa. PETA:n toimintaan sotkeutuva Inari huomaa pian katoamisen olevan vasta alkua vaikeuksille. Ihminen tai eläin, kukaan ei ole sitä miltä näyttää. Ehkä ajatuksetkin olisi paras pitää jokaisen omassa päässään.

Maija Haavisto: Sisimmäinen (sidottu, 282 sivua)
Myllylahti 2/2015
ISBN: 978-952-2026-10-1
Kannen kuva: Satu Kontinen

Lue näyte kirjasta

Tilaa kirja

Palsamoitu (2014)

Palsamoitu-kansi

Joistain porteista ei kuljeta kohti terveyttä. Toisista käydään ainoastaan kohti Maatia, joka punnitsee sydämet höyhentä vastaan. Ei tiedetä, onko hän koskaan punninnut yhtään sydäntä riittävän kevyeksi. Tämä on niitä asioita, joista en halua ottaa selvää.

Kolmikymppisen Marjaanan intohimona on historia, etenkin muinainen Egypti. Viime aikoina se ei ole jättänyt häntä rauhaan. Marjaana jäi sairaslomalle luokanopettajan työstään parhaan ystävänsä, tulehduksellista rintasyöpää sairastaneen Paulan, kuoltua yllättäen. Kesäloman jälkeen odottaa paluu töihin.

Sitten Marjaanan maailma kääntyy päälaelleen. On vielä pelottavampia asioita kuin kuolema.

Maija Haavisto: Palsamoitu (sidottu, 204 sivua)
RADIUM-kirjat 10/2014
ISBN: 978-952-5907-29-2
Kannen kuva: Maija Haavisto / muokattu käyttäjän Rama kuvasta (Wikimedia Commons), CC BY-SA

Lue näyte kirjasta

Tilaa kirja

Häpeämätön (2013)

Häpeämätön-kansi


ENNA: Kun mä olin pieni, mä halusin perustaa eläintarhan.
VESA: Mitä eläimiä sä olisit laittanut sinne?
ENNA: Mitä nyt eläintarhaan laitetaan. Hylkeitä, leijonia, merileijonia, jääkarhuja, riikinkukkoja, sisiliskoja, basiliskoja.
VESA: Olisitsä ollut eläintenhoitaja vai pitänyt vain sitä eläintarhaa?
ENNA: Ei se ollut se idea. Kun mä halusin sen eläintarhan vain siksi, että sitten mä voisin päästää ne kaikki eläimet vapaaksi.

Vesa on lapsesta asti nauhoittanut muiden puhetta boheemin Jukka-enonsa jalanjäljissä. Haaveet urasta radiossa vaihtuivat toimistotyöhön. Vesan räiskyvä ja sanavalmis tyttöystävä Enna Vimma on multimediataiteilija ja ihmisoikeusaktivisti, jonka liikuntakykyä kivulias Ehlers-Danlosin syndrooma rajoittaa yhä enemmän. Ennan sisko Emilia vaihtoi jazztanssin ja laskuvarjohypyn muffinien leivontaan. Sillä voi kerätä rahaa vaikkapa muille byrokratian jalkoihin jääneille.

Vesan perhe ei ymmärrä, miksi tämä haluaa jakaa elämänsä rahattoman, vammaisen ja muutenkin epäilyttävän taiteilijan kanssa. Joskus Vesaa itseäänkin epäilyttää ja hänen on vaikea olla haikailematta entisten tyttöystävien perään. Jukka-eno on kuollut, mutta osaisiko hän silti auttaa?

Maija Haavisto: Häpeämätön (sidottu, 208 sivua)
RADIUM-kirjat 11/2013
ISBN: 978-952-5907-22-3
Kannen kuva: Maija Haavisto

Kirjatraileri

Tilaa kirja/e-kirja

Makuuhaavoja (2012)

Makuuhaavoja-romaanin kansikuva

Aiemmin Kai opiskeli kielitiedettä, matkusteli ja haaveili stand up -koomikon urasta, mutta neurologinen sairaus vei hänet vuoteenomaksi. Sen jälkeen kaikki on pysähtynyt paikalleen. Tyttöystävä Helinä, kunnianhimoinen nyrkkeilijä ja kokki, kyllästyi lopulta ja otti hatkat.

Veljestään huolta pitävä Katri on hänkin tyytymätön elämäänsä. Työ naistenlehdessä turhauttaa ja maidenvälinen kaukosuhde koettelee hermoja, eikä vuosia jatkunut tilanne tunnu etenevän mihinkään. Murhetta aiheuttaa myös saattohoidossa oleva äiti, joka tosin on jo niin monesti ylittänyt lääkäreiden elinaikaennusteet, että ehkä hän ei sittenkään kuole.

Kai kärsii sairautensa takia myös pahasta hyperakusiasta eli kuuloyliherkkyydestä. Tämä ja kenties vilkas mielikuvituskin saavat hänet kuvittelemaan melkoiset elämäntarinat naapureilleen. Vaan mikä on todellisuus?

Maija Haavisto: Makuuhaavoja (sidottu, 218 sivua)
Muruja 12/2012
ISBN: 978-952-5907-13-1
Kannen kuva: Stephen Caissie

Lue näyte kirjasta
Kirjatraileri

Tilaa kirja
Tilaa e-kirja

Marian ilmestyskirja (2011)

En tiedä pelkäävätkö he tuolia vai minua, vai olemmeko me heidän silmissään yksi ja sama, jonkinlainen kyborgi, pyörä-Maria.
Maija Haavisto: Marian ilmestyskirja (kansi)

Maria sairastuu äkillisesti kesämökillä ja tulee sairaalasta kotiin pyörätuolissa. Lääkärit eivät pääse yksimielisyyteen sairauden laadusta tai onko sitä ensinkään olemassa. Vanhemmat vakuuttelevat, että hän paranee vielä, mutta Marian on vaikea uskoa heitä. Lääkäreiden sovinistiset mukadiagnoosit ovat feministiäidille suurempi murhe kuin se, mitä tyttärelle oikeasti käy.

Maria ei ole taiteilija, hän vain piirtää, aina kuin vain mahdollista. Työkseen hän editoi ja kunnostaa videoita, muiden ihmisten elämiä. Rempseä poikatyttö Kiki, itsetuhoinen taiteilija Sini, Guillain-Barrén halvaannuttama punkkarinörtti Teo ja nivelpsoriaasia sairastava taideopettaja Lyydi jättävät jälkensä Marian elämään, mutta vielä aikuisenakin hän kokee itsensä ulkopuoliseksi. Kaikkein synkimpiä salaisuuksia on parempi olla kertomatta kenellekään.

Maija Haavisto: Marian ilmestyskirja (sidottu, 232 sivua)
Muruja 10/2011
ISBN: 978-952-5907-05-6
Kannen kuva: Reinhard Schmid

Nähty myös Marian ilmestykset -näytelmänä Keuruun talkooteatterissa.

Lue näyte kirjasta
Kirjatraileri

Tilaa kirja
Tilaa e-kirja

Seeprakoiran seikkailut (2015)

Seeprakoiran seikkailut -kansi

Annika, Saara ja Janne innostuvat kesälomalla videokuvauksesta. Pääroolin saa pian perheen Veijo-koira, josta kekseliäät lapset puvustavat ensin lohikäärmeen ja sitten seepran. Vaan mitä käy, kun seepra karkaa?

Seeprakoiran seikkailut on ilkikurinen ja yllätyksellinen kuvakirja, joka on suunnattu noin 4-6-vuotiaille. Kuvittajana Aura Ijäs. (Joissain ennakkotiedoissa lukee virheellisesti, että kirja on 16-sivuinen).

Maija Haavisto ja Aura Ijäs: Seeprakoiran seikkailut (sidottu, 24 sivua)
Nordbooks 2/2015
ISBN: 978-952-3150-90-4
Kannen kuva: Aura Ijäs

Näytekuvia kirjasta

Tilaa kirja

Marraskesi (2016)

Marraskesi-kansi

Ihon todellisuus on läsnä ainoastaan katsojan ollessa läsnä.

Iho sopii niin ravinnoksi kuin painotuotteeksikin. Sen voi pukea ylleen kuin vaatteen, mutta riisuminen on vaikeampaa. Se kuumottaa, polttelee, roihahtaa liekkeihin. Se muistaa silloinkin kun ihminen itse unohtaa.

Marraskesi tarjoaa spekulatiivisia novelleja kahdeltatoista eri kirjoittajalta. Ihon alta paljastuu scifiä, fantasiaa, kauhua, uuskummaa ja ripaus erotiikkaakin.

Iho on ihmisen suurin ja kaunein elin, kehon suojelija, mutta se voi kääntyä myös kantajaansa vastaan.

Mukana Maria Carole, Maija Haavisto, Anu Holopainen, Juha Jyrkäs, Taru Kumara-Moisio, J.S. Meresmaa, Mia Myllymäki, Nina Niskanen, Anni Nupponen, Minna Roininen, Tarja Sipiläinen ja M.A. Tyrskyluoto – eli runsaasti Atorox- ja Kuvastaja-palkittuja ja -ehdokkaita.

Maija Haavisto ja Juha Jyrkäs (toim.): Marraskesi: tarinoita iholta ja ihon alta (nidottu, n. 250 sivua)
Osuuskumma 10/2016
ISBN: 978-952-6642-59-8
Kansi: J.S. Meresmaa